Cleaning van data: Is dat nu standaard via AI?

Coteng automatiseert datacleaning en -verwerking van het Belwind park.

Om acties te nemen op grote datastromen denken we in deze tijden al snel aan AI. Dat is top maar dat vraagt ook een enorme hoeveelheid aan historische data, veel tijd en vaak ook nog veel werk, zeker in het begin. Dat maakt een AI-project niet altijd haalbaar en bovendien vaak duur.

In veel gevallen is AI overkill en kan het veel eenvoudiger. Wanneer anomalieën of speciale gevallen ’herkenbaar zijn’ kunnen we “if x then y”-scenario’s schrijven en die in een stukje maatsoftware programmeren. Dat is simpeler, sneller en kostefficiënter. En zo hebben we het graag.

Dit pasten we ook toe op de dataverwerking voor een windmolenpark van onze klant Parkwind. Zij bouwen windmolenparken op zee en baten ze uit. Die windmolens en elke generator die daar in zit, genereren naast elektriciteit ook een constante stroom aan data. Die datastroom kan anomalieën bevatten die veroorzaakt worden door uiteenlopende zaken zoals een sensor die stuk is, onderhoudswerken of gewoon een teller die helemaal rond is en op nul springt.

Tot voor kort gebruikte Parkwind standaard software  om die data te verwerken voor de aanvraag van groenestroomcertificaten. De data laden, opkuisen (anomalieën verbeteren) en de verwerking opstarten vergde elke maand heel wat tijd van hun ingenieurs. Bovendien waren die acties ook gevoelig voor menselijke fouten.

Dat kon beter en dus ging Parkwind op zoek naar een alternatief. Een leverancier van standaardsoftware stelde AI voor om de data cleaning te automatiseren. Dat bleek duur en vereiste veel werk met historische data om het systeem te ‘leren’. Uiteindelijk kwam Parkwind bij Coteng terecht. Ook wij dachten eerst even aan AI, maar al na het eerste gesprek met de ingenieurs bleek dat de anomalieën goed identificeerbaar waren. We gingen aan de slag en definieerden alle mogelijke scenario’s. Vervolgens bouwden we software op maat die wist wat te doen bij elke afwijking. En klaar.

Het hele proces van het laden van data tot het versturen van verwerkte data naar de overheid is nu volledig geautomatiseerd. Een dashboard informeert de ingenieurs en laat hen toe tussen te komen wanneer dat nodig zou zijn. Hoe handig dat is, vertelt ook Bart van Uden, Asset Management Engineer bij Parkwind: “Coteng was heel plezierig om mee samen te werken. Ze waren uiterst professioneel. Ze begrepen direct waar het over ging en waar we naartoe wilden. Dit automatisatieproject bespaart me elke maand opnieuw 2 à 3 dagen manueel en repetitief werk.”

Tijdens het bouwen van zo’n oplossing zijn we overigens erg flexibel want zoals vaak kwamen de gebruikers tijdens het werken met ons prototype op ideeën voor een aantal productiviteitsverbeteringen in hun werk. Die ideeën konden wij nog verwerken in de software. Dat bevestigt ook Vincent Stevens, projectmanager bij Parkwind: “Coteng heeft de requirements zeer goed begrepen en vervolgens meegedacht met ons. Een project evolueert altijd wel ‘en cours de route’ maar Coteng bleef de hele tijd superflexibel. Ze reageerden heel vlot op change requests, zelfs heel ver in het project, en dat was nooit een reden om ineens veel meer te factureren. Er werd een maand eerder dan gepland opgeleverd. Topteam!”

We leverden dus tijdig en binnen het vooropgestelde budget op. Weer een mooi Coteng-project met een ROI op korte termijn, een tevreden projectmanager en vooral tevreden gebruikers die hun tijd nu veel nuttiger kunnen gebruiken en continu  controle hebben i.p.v. alleen op het einde van de maand.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin