ChatGPT over de gevaren van SAAS oplossingen

      

Logo ChatGPT
Het meest actuele probleem van de laatste jaren - vendor lock-in gecombineerd met grote prijsstijgingen - wordt niet aangehaald. Nochtans voorspelde Gartner (“SaaS Dominates Software Contracting by 2026 — and So Do Risks”) al in december 2021 dat de snelle groei van de marktmacht van de SAAS aanbieders significante invloed zal hebben op hoe bedrijven omgaan met IT-kosten.

ChatGPT, een generatieve AI applicatie, is momenteel een veelbesproken onderwerp. Is deze superapp een waardige contentcreator of niet? We nemen de proef op de som en testen de applicatie uit. Daarbij onderzoeken we twee zaken. Kan deze AI-robot ons betrouwbaar de gevaren van SAAS (Software as a Service) oplossingen weergeven en maakt de taal waarin je communiceert een verschil? Lees verder in dit artikel het resultaat van ons experiment.

De taal waarin je communiceert

We stellen onze vraag eerst in het Nederlands. Op het eerste gezicht is het resultaat zoals verwacht spectaculair te noemen. Zie screenshot voor resultaat. We krijgen een netjes gestructureerd en zinnig antwoord. En dat van een machine! Na een kritische blik volgt toch wat ontgoocheling. Het eerste punt ‘Afhankelijkheid van internetverbinding’ is inderdaad correct, al zouden we dit niet direct als grootste risico benoemen. Wat nummer 5 betreft: de aanpassingsmogelijkheden van SAAS oplossingen zijn beperkter ten opzichte van software op maat. Dit geldt echter niet noodzakelijk ten opzichte van software die je op je eigen computer installeert zoals de machine beweert.

Verder hadden we gehoopt toch iets te lezen over vendor lock-in, waardoor de klant afhankelijk is van de leverancier omdat hij niet van leverancier kan veranderen zonder substantiële omschakelingskosten of ongemakken.  Ook blijven we op onze honger zitten wat betreft mogelijke prijsstijgingen. Daarom vragen we of het geen risico is dat de aanbieder de prijs kan wijzigen.

Het antwoord van de AI-app is zinnig maar weinig relevant. Recent onderzoek toont immers dat de meeste SAAS contracten expliciet prijsverhogingen toelaten. Intensieve gebruikers die veel data in het SAAS systeem hebben zitten, kijken aan tegen hoge kosten om die data te verhuizen naar een andere speler. Ze hebben met andere woorden weinig macht om iets tegen de sterk stijgende prijs in te brengen.

Meer kwaliteit in het Engels

Vervolgens proberen we het systeem uit in het Engels. De kwaliteit van de output van dergelijk AI systeem hangt namelijk sterk af van hoe goed het systeem is getraind. Uiteraard is er in het Engels veel meer ‘leerstof’ voor handen dan in het Nederlands.
Zoals verwacht is de respons in het Engels een heel stuk beter. Vendor lock-in wordt nu expliciet vermeld en de lijst is vollediger.
Al wordt ook hier het meest actuele probleem van de laatste jaren – vendor lock-in gecombineerd met grote prijsstijgingen – niet aangehaald. Nochtans voorspelde Gartner (“SaaS Dominates Software Contracting by 2026 — and So Do Risks”) al in december 2021 dat de snelle groei van de marktmacht van de SAAS aanbieders significante invloed zal hebben op hoe bedrijven omgaan met IT-kosten.  

Wat ChatGPT presteert is spectaculair. We zijn overtuigd dat er vele mogelijke toepassingen zullen volgen. Best wel even in het achterhoofd houden dat het systeem niet zelf ‘denkt’. Het genereert output op basis van wat er als ‘leerstof’ is ingestoken. Die output kan volledig uniek zijn, vandaar de naam generatieve AI, maar is niet noodzakelijk juist en doordacht. Al geldt dit soms ook voor mensen.